Gatunki

W rzędzie Sphenisciformes wyróżnia się tylko jedną rodzinę (Spheniscidae), do której należą następujące rodzaje i gatunki:

  1. Rodzaj Aptenodytes
    • pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus)
    • pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)
  2. Rodzaj Pygoscelis
    • pingwin białobrewy (Pygoscelis papua)
    • pingwin Adeli (pingwin białooki) (Pygoscelis adeliae)
    • pingwin maskowy (Pygoscelis antarctica)
  3. Rodzaj Eudyptes
    • pingwin grubodzioby (Eudyptes pachyrhynchus)
    • pingwin grzebieniasty (Eudyptes robustus)
    • pingwin szczotkoczuby (Eudyptes sclateri)
    • pingwin skalny (Eudyptes chrysocome)
    • pingwin magellański
    • pingwin krótkoczuby (Eudyptes schlegeli)
    • pingwin złotoczuby (Eudyptes chrysolophus)
  4. Rodzaj Megadyptes
    • pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes)
  5. Rodzaj Eudyptula
    • pingwinek mały (Eudyptula minor)
  6. Rodzaj Spheniscus
    • pingwin przylądkowy (p. toniec, p. afrykański) (Spheniscus demersus)
    • pingwin peruwiański (p. Humboldta) (Spheniscus humboldti)
    • pingwin magellański (Spheniscus magellanicus)
    • pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus)

Pingwin równikowy

Pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus) - duży ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący wyłącznie wyspy Galapagos. Jest to jedyny gatunek pingwina gnieżdżący się na półkuli północnej.

Cechy gatunku

Dorosłe osobniki mają wierzch ciała czarny, spód biały. Przy brzegu białej plamy na spodzie biegnie szeroki czarny pas. Cienki biały pas otacza boki głowy.

Wymiary średnie dł. ciała ok. 40-45 cm waga ok. 1,6-2,5 kg

Biotop Wody wokół Galapagos, gnieździ się na skalistych wybrzeżach.

Gniazdo Rolę gniazda pełni zagłębienie w skałach.

Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając z czterodniowym odstępem dwa jaja.

Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres 38-40 dni przez obydwoje rodziców. Zwykle przeżywa tylko jedno pisklę, które pierzy się w wieku 30 dni, a opuszcza gniazdo po 60-65 dniach.

Pożywienie Różnorodne zwierzęta wodne, prawdopodobnie głównie drobne ryby. Poluje stadami, często wraz z kormoranami nielotnymi.

Ochrona Gatunek chroniony.


Pingwinek mały

Pingwinek mały (Eudyptula minor) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący w zależności od podgatunku:

    Pingwin mały
  • Eudyptula minor minor - południowa część Wyspy Południowej
  • pingwin białoskrzydły (Eudyptula minor albosignata) - Wybrzeże Canterbury na Wyspie Południowej, niektórzy wyodrębniają go w osobny gatunek.
  • Eudyptula minor iredalei - północna część Wyspy Północnej
  • Eudyptula minor variabilis - południowa część Wyspy Północnej, wyspy w Cieśninie Cooka oraz północna część Wyspy Południowej
  • Eudyptula minor chathamensis - Wyspy Chatham
  • Eudyptula minor novaehollandiae - południowa Australia i Tasmania.

Ptaki tego gatunku regularnie pojawiają się na pacyficznym wybrzeżu Patagonii gdzie być może również znajduje się nieodkryta jeszcze kolonia lęgowa. Wiosną 2005 jeden osobnik pojawił się na wybrzeżu Namibii.

Cechy gatunku

Czarnogranatowe upierzenie wierzchu ciała płynnie przechodzi w biały spód. Nogi i dziób ciemne.

Wymiary średnie

  • dł. ciała ok. 40 cm
  • rozpiętość skrzydeł ok. ? cm
  • waga ok. 1,1 kg
    • Biotop Wody otaczające wybrzeża Nowej Zelandii, Australii i Tasmanii.

      Gniazdo Nora o długości około 50 cm (zdarzają się również metrowe), często w głębi lądu, ukryta w zaroślach lub lesie.

      Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, rzadziej dwa, składając w sierpniu-październiku zazwyczaj 2 jaja.

      Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres około 5 tygodni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 8 tygodniach.

      Pożywienie Drobne ryby, głowonogi i skorupiaki.

      Ochrona Głównym zagrożeniem są introdukowane w Australii i Nowej Zelandii drapieżne ssaki, takie jak psy i koty.


      Pingwin królewski

      Pingwin królewski (Aptenodytes patagonicus) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący chłodne oceany półkuli południowej. Gnieździ się na obrzeżach Antarktydy, Ziemi Ognistej, Falklandach i innych wyspach tej części świata. Najbardziej znany gatunek pingwinów, zaraz po pingwinie cesarskim.

      Cechy gatunku

      Wśród pingwinów drugi pod względem wielkości (po pingwinie cesarskim). Między płciami nie ma różnic w ubarwieniu. Upierzenie na szyi i barkach jasnoszare, na grzbiecie ciemnoszare z granatowym połyskiem. Policzki i gardło pomarańczowe, brzuch biały. Boki dzioba różowe, pozostałe części czarne. Pisklęta są brązowe, czasami bladopomarańczowe aż do pierzenia.

      Wymiary średnie Pingwin krolewski dł. ciała ok. 90 cm (z ogonem) rozpiętość skrzydeł ok. ? cm waga ok. 11-15 kg; samce nieco większe od samic

      Biotop Chłodne wody wokół Antarktyki.

      Gniazdo Nie budują gniazd. Tworzą ogromne kolonie (do kilkudziesięciu tysięcy par), które najczęściej są tworzone na delikatnie pochylonych plażach.

      Jaja Składa 1 jajo raz na 2 lata (często 2 lęgi w przeciągu 3 lat). Część ptaków składa jajo wcześniej, w listopadzie (pisklęta wykluwają się w styczniu), a część później, w styczniu (pisklęta wykluwają się w marcu). Jajo waży ok. 310 g.

      Wysiadywanie Jajo jest wysiadywane na zmianę przez samca i samicę przez ok. 55 dni. Rodzice trzymają jajo na stopach i przykrywają fałdą brzuszną. Zmieniają się co 6-18 dni; to z nich, które nie wysiaduje, płynie żerować. Po wykluciu pisklęta są jeszcze trzymane na stopach rodziców przez 30-40 dni, aż wykształcą puch i będą zdolne regulować temperaturę ciała. Młode pozostają w kolonii przez całą zimę, gromadząc się w szkółki. W tym czasie rodzice polują, tylko od czasu do czasu karmiąc pisklęta. Przerwy między karmieniami dochodzą do 3 miesięcy, w tym czasie młode tracą do 50% wagi ciała. Zdrowe pisklęta są zdolne przeżyć 5 miesięcy bez pokarmu. Pierzenie odbywa się następnego lata (okres tworzenia piór trwa od 14 do 16 miesięcy). Młode osiągają dojrzałość płciową po 3 latach.

      Pożywienie Ryby, kryl, morskie skorupiaki i kałamarnice. Zdobywają pożywienie nurkując, z reguły na 150-300 m (maksymalna zarejestrowana głębokość - 500 m).


      Pingwin Adeli

      Pingwin Adeli (p. białooki) (Pygoscelis adeliae) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący wody wokół Antarktydy. Gnieździ się na Antarktydzie oraz Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych.

      Cechy gatunku

      Wierzch ciała, głowa i szyja oraz wierzch skrzydeł czarne, reszta biała. Wokół oka biała obrączka. Dziób i nogi różowawe.

      Wymiary średnie dł. ciała ok. 60-75 cm rozpiętość skrzydeł ok. .... cm waga ok. 2,3-5,8 kg

      Biotop W okresie lęgowym wolne od lodu skaliste wybrzeża. Poza okresem lęgowym wody wokół lodu pływającego i szelfowego.

      Gniazdo W zagłębieniu obłożonym kamieniami. Tworzy bardzo liczne kolonie.

      Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając we wrześniu-październiku 2, rzadziej 3 jaja o masie 100-125 g (pierwsze jaja w zniesieniu są cięższe).

      Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres 30-43 dni przez obydwoje rodziców. Starsze pisklęta w wieku około 20 dni gromadzą się w szkółki. Pierzenie następuje w wieku 50-56 dni, zaś dojrzałość płciową osiągają w wieku 8 lat.

      Pożywienie Podstawę pożywienia stanowi kryl, w sezonie lęgowym uzupełniany rybami, a w zimowym głowonogami.

      Ochrona Obecnie zagrożenie dla gatunku stanowią zmiany klimatyczne oraz przełowienie wód otaczajacych Antarktydę.

      Ciekawostki Adela, na cześć której nazwano gatunek, była żoną francuskiego odkrywcy Dumonta d'Urville'a.


      Pingwin cesarski

      Pingwin cesarskiPingwin cesarski, największy wśród pingwinów i najlepiej przystosowany do życia w ekstremalnych warunkach. Występuje na wybrzeżach Antarktydy. Jedyny odbywający lęgi w czasie zimy. Odżywia się głównie skorupiakami, takimi jak kryl, okazjonalnie rybami i głowonogami. W naturze żyje na ogół do 20 lat, choć niekiedy 40. Zwierzę towarzyskie. W czasie ciężkich warunków atmosferycznych, wiatrów wiejących do 200 km/h, tłoczą się dla ochrony i wymieniają się miejscami na zewnątrz stada. Nurkują do 560 m, do 20 minut, z prędkością do 9 km/h, na krótkich dystansach do 19 km/h. Na lodzie chodzą kiwając się lub ślizgają się na brzuchu odpychając się kończynami. Populację szacuje się na 270 - 350 tys. [1]

      Dobierają się w pary na początku antarktycznej jesieni, w marcu lub kwietniu, kiedy temperatura czasami spada poniżej -40°C. W maju lub czerwcu samica składa półkilowe jajo, które przekazuje samcowi, a sama wraca do oceanu na żer. Samiec wysiaduje jajo przez 65 dni korzystając z zapasów tłuszczu głównie śpiąc w tym czasie dla oszczędzania energii. Jeśli pisklę wykluje się przed przybyciem matki, to samiec stawia pisklę na nogach i przykrywa fałdą skóry oraz karmi mlekowatą substancją wydzielaną w przełyku. Później rodzice zmieniają się w opiece nad pisklęciem co jakiś czas, wędrując często do 120 km między koloniami gniazdowymi a granicą paku lodowego.

      Cechy

      • wysokość: do 120 cm
      • waga: do 45 kg
      • ilość jaj: 1
      • dojrzałość płciowa: samiec (4 - 8 lat), samica (3 - 6 lat)
      • pożywienie: zwierzęta morskie
      • Plamy na szyi, żółtopomarańczowe plamy są charakterystyczne dla tego gatunku
      • Pióra gęste
      • Skrzydła płetwiaste
      • Łapy - palce połączone błoną pławną.

      Pingwin białobrewy

      Pingwin białobrewy (Pygoscelis papua) - duży nielotny ptak wodny z rodziny pingwinów, zamieszkujący chłodne oceany półkuli południowej. Gnieździ się na Półwyspie Antarktycznym, Falklandach, Południowej Georgii, Wyspach Kerguelena, Heard, Orkadach Południowych, Macquarie, Wyspach Crozeta, Wyspach Księcia Edwarda i na Sandwich Południowym.

      Cechy gatunku

      Wierzch ciała, głowa, szyja i wierzch skrzydeł czarne, reszta ciała biała. Nad okiem charakterystyczna biała plama. Dziób i nogi czerwone. Podgatunek południowy P. papua ellsworthi jest bardziej krępy, ma dłuższe pióra, krótszy dziób, nogi i skrzydła.

      Wymiary średnie dł. ciała ok. 80 cm (z ogonem) rozpiętość skrzydeł ok. .... cm waga ok. 5-6 kg

      Biotop Chłodne wody wokół Antarktyki.

      Gniazdo Zagłębienie w ziemi wysłane znajdującym się w pobliżu materiałem takim jak trawa czy wodorosty. Tworzy kolonie liczące do kilkuset par zlokalizowane na nadmorskich równinach w pobliżu płaskich, często piaszczystych brzegów.

      Jaja W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając w październiku 2 jaja o masie około 130 g.

      Wysiadywanie Jaja wysiadywane są przez okres około 34 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3-4 tygodniach.

      Pożywienie Wszystkożerny, ale przeważają ryby, skorupiaki i mięczaki morskie.

      Ochrona Dawniej wybierano z gniazd jaja, a na dorosłe osobniki polowano ze względu na ich tłuszcz. Obecnie głównym zagrożeniem dla gatunku jest przełowienie wód wokół Antarktydy.

      Ciekawostki Od jego angielskiej nazwy (Gentoo Penguin) pochodzi nazwa jednej z dystrybucji Linuksa - Gentoo Linux.